28 Aralık 2010 Salı

Kathryn Stockett'in İlk Romanı, "The Help" Üzerine

Türkçeye'ye Pegasus Yayınları tarafından "Yardımcı Kadın" olarak çevrilmiş "The Help", Amerikalı yazar Kathryn Stockett'in ilk romanı. Roman yayınlandıktan kısa bir süre sonra Amerika'da "Çok Satanlar" listelerine girmiş.

Roman, yazarın doğup büyüdüğü, Jackson Mississipi'de, 1960'ların başında geçiyor. Üç farklı kadının, bakış açısından hem o dönemin tarihine tanıklık ediyoruz, hem de Amerika'nın tarihinde, bana göre, önemli ölçüde belirleyici olan siyah - beyaz, köle - efendi zıtlıklarının izini sürüyoruz. Anlatıcılardan ikisi beyazların evinde çalışan siyah hizmetçi kadınlar Aibileen ve Minny, diğeri ise, siyahların o dönemin şartlarında çektikleri sıkıntıları önemseyen, birşeyler yapmak isteyen, diğer beyaz kadınlara pek de benzemeyen Skeeter. Skeeter, bence, kitabın yazarı Kathryn Stockett'ın kitaba yansıması olarak düşünülebilir. Zaten "The Help" adlı romanın içinde de, Skeeter ve Aibileen önderliğinde, siyah hizmetçilerin beyaz efendileriyle ilgili yazdıkları anlatılardan oluşan "The Help" adlı bir kitap yazılıyor. Sözkonusu kitapta, 13 siyah, hizmetçi kadın, çocukluklarından bugüne kadar beyaz efendileriyle yaşadıkları hayatı, sıkıntılarını, mutlu günlerini anlatırken, Skeeter bu çalışmanın hem bir anlamda yaratıcısı hem de editörü görevlerini üstleniyor. Bunlara ek olarak, kendi evlerinde uzun bir dönem çalışmış ancak aniden ortadan kaybolan, Skeeter'ın çok sevdiği Constantine adlı hizmetçiyle ilgili de bir bölüm yazıyor.

Siyahın siyah, beyazın beyaz olarak görüldüğü, yaşam alanının ve bir insanın olabileceği şeyin - bir siyah sadece hizmetçi ya da pamuk tarlalarında işçi olabilir örneğin - kesin çizgilerle belirlendiği bir ortamda ve zamanda böyle bir kitap oluşturmaya çalışmak ve beyaz bir kadının, siyah hizmetçilerle görüşüp konuşması pek mümkün değil. Bu nedenle de herşey büyük bir gizlilik içerisinde yürütülüyor, kitaba yazan tüm kadınların ve bu kadınların yaşadıkları yerin ismi değiştiriliyor. Tabi herşey büyük bir gizlilik içerisinde yürütülmeye çalışılsa da kitabın basılmasının öncesinde ve sonrasında, hem Skeeter hem de siyah kadınlar farklı farklı sıkıntılar yaşıyor. Ancak neticede şartların pozitif anlamda yavaş yavaş değişmeye başladığı, siyahların da üniversitelerde okumaya başladığı ve başka eyaletlerde pek çok eylemin yapıldığı bir ortamda, sadece hizmetçi olarak görülen bu kadınlar, başlarına gelebilecek olanlardan dolayı çok büyük endişe içinde olsalar da, seslerini duyurmayı ve en azından anlatarak, ruhen özgürleşmeyi başarıyorlar.

Bir anlamda, roman içinde roman olma özelliği taşıyan, "The Help", oldukça sürükleyici ve okuması keyifli bir roman. Üç farklı anlatıcı üzerinden, hikayenin anlatılması da romana farklı bir renk veriyor. Aynı duruma, üç kadının farklı bakış açılarını görme fırsatını yakalarken, bir dönemin tarihini de okumuş oluyoruz "The Help" sayesinde.

Berna

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder